200 jaar Sint Vincentius Lendelede

zondag, 4 december 2011

LENDELEDE - Zondagvoormiddag 4 december vond in zaal Lindelei de feestviering en receptie plaats van 200 jaar lager (en ondertussen ook mid­delbaar) Sint Vincentius onderwijs in Lendelede. Directeur lgnace Dewulf was dan ook terecht fier op deze realisatie.

De viering begon met een mooie boodschap van Charlotte uit het zesde leerjaar. Zij verwoordde namens alle leerlingen en leerkrach­ten dat het om een toffe school gaat, waar het plezant is om naar­toe te komen. Daarna was het de beurt aan de directeur zelf, die de geschiedenis uit de doeken deed. Hij blikte terug naar 1811, een pe­riode waar Lendelede in moeilijk­heden zat.

Voorbeeldfunctie

„Er was veel armoede, waardoor onderwijs te duur was. Nochtans was dat onontbeerlijk om een eigen gezin te kunnen onderhou­den. Tussen 1808 en 1854 werd Jacobus De Beir pastoor in Lendelede. Baeckelandt, die stierf in Brugge in 1803, was een beetje het symbool geweest van 'stelen om den brode'.

Pastoor De Beir stichtte een eerste armen- en kost­school in de schoot van de kloostergemeenschap. Dit voorbeeld werd gevolgd door nog andere lo­caties in de Baeckelandtgemeente en in 1878 volgde dan een eerste schoolstrijd onder het motto 'Elke gemeente een school'.

In 1946 was de Stationsstraat een grote bouwwerf. Het eerste groot ge­bouw werd toen gezet en in ge­bruik genomen. In 1982 kwam daar een tweede en groot gebouw bij, dat niet vanaf de straat te zien is. In 1958 werd de middelbare af­deling gestalte gegeven.

De zus­ters, steeds drijvende kracht achter het onderwijs, verdwenen stilaan op het achterplan en werden ver­vangen door lekenleerkrachten. Op vandaag zijn geen zusters meer actief als onderwijzeres.

Spiegel

Zuster Christa was daarbij een naam als een klok. Zij werd benoemd als directrice van de lagere afdeling tussen 1963 en 1986. Vanaf toen werd Ignace Dewulf haar opvolger en hij is nog steeds directeur.

Direc­teur lgnace schrikt er niet voor te­rug om de zaken aan te pakken, te vernieuwen en te saneren. Hij bouwde de school verder uit. Vandaag gaan er dagelijks meer dan 450 kinderen langs.

Om de viering ook een vernieu­wend tintje te geven, werd het lo­go van de school hertekend. Het stelt een spiegel voor, waaruit blijkt dat het kind centraal staat en er aandacht is voor het welzijn van alle jongeren op vandaag. Kunstenaar Riki (Eric Vacquier) uit Kuurne kreeg de eer om zijn voorstel, dat als beste aangeboden werd, verder uit te werken. Een stand-up comedian en een mooi verzorgde receptie slo­ten een heel geslaagde feestviering af.

Bron: De weekbode
Tekst: oorspronkelijk artikel door EVDW, kleine aanpassingen door Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
Foto : Foto Frank